De naam Ronzebons is niet zomaar verzonnen, maar heeft een hele geschiedenis in de poppenkastwereld. In dit blogartikel vertel ik je wat over de geschiedenis van poppenkastvoorstellingen en waar de naam Ronzebons vandaan komt.
Wat is poppenkast?
Een poppenkastvoorstelling is een klein theater waarin verhalen worden verteld door gebruik van poppen. De poppenkastspeler zit verstopt en je ziet alleen de poppen bewegen.
Wat is de geschiedenis van poppenkast?
Vroeger werd er op straat en pleinen straatpoppenkast gespeeld. Veel mensen konden vroeger niet lezen en schrijven. De artiesten (poppenkastspelers) vertelden de verhalen en boodschappen door middel van hun poppenkast, zodat iedereen het kon begrijpen.
Het populairste poppenkastverhaal is die van Jan Klaasen en Katrijn. Dit verhaal werd in Nederland in de gouden eeuw bekend. Het poppenkastkoppel was – en is nog steeds – ontzettend populair. De voorstellingen over Jan Klaasen en Katrijn zijn veelal stereotyperende en interactieve verhalen.
Volgens een verhaal zijn deze poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Een ander verhaal vertelt dat Jan Claesen oorspronkelijk een trompetter was in het leger van Frederik Hendrik en dat hij later met zijn vrouw poppenkastvoorstellingen gaf.
We zullen het dus helaas nooit 100% zeker weten waar de oorsprong van de verhalen van Jan Klaasen en Katrien vandaan komen. Maar leuk blijven ze zeker.
Wat betekent Ronzebons?
Ronzebons is het oude woord voor marionettenspel of poppenkast. Toen de artiesten vroeger op straat een pleinen poppenkastvoorstellingen gaven, kwam daar altijd een hoop geluid bij kijken. Ronzebons is een samenstelling van ronzen en bonzen. Met ronzen wordt ronselen: het schudden, heen en weer bewegen, bedoeld. Het gaat dus om het geluid, het bonzen op de kast van het poppenkastspelen.